sunnuntai 21. syyskuuta 2014

"Kekkerimehu" marja-aroniasta ja omenoosta


Sain maistella eileen pikku-ystävääseni keittelemää aronia-omppumehua. Soli hyvää! Toissa päivänä yks toinen pikku-ystävääseni kyseli feispuukis, jotta tarttisko kukaa aroniaa. Enhämmä esti tiänny jotta mihinkä sitä ny tarttis, mutta ku mä sitä mehua maistoon nii pitihän mun panna heti viästi, jotta mä tartten. Tänään kävin niitä noukkimas, miäs haki anopilta omppuja ja ny on tehty testi. Joitaki mehu-ohojeeta netistä löytyyki, mutta paan ny ihan oman, ku ei niitä ny aiva mälyttömästi ollu.

Kekkerimehu

- n. 3 litraa Marja-aronian marjoja
- reipas 3 litraa omenoita
- 400 g sokeria
- vaniljaa myllystä

Lohko omput n. 4 osaan. Itte otin siämenkorat pois ku halusin käyttää "moskan" hyäryksi.
Laita Mehu-Maijaan mariat ja omput päälletyste. Mun maijahan meni justihi tua määrä.
Keitä mehu ja lisää siihen sokuri. Sokuria voi panna enemmän tai vähemmän, minkämoosesta ny itte tykkää.
Lisää viälä vaniljatankua myllystä, tai kokeele vaniljasokuria, jos ei sulloo myllyä. Sekoota niin jotta sokurit sulaa ja pullota puhtahisihin pulloohi.

Ohojeella tuloo n. 2 litraa mehua.

Mehu sai tänään nimensä "Kekkerimehu" ku siinon niin palio sokuria, jotta se passaa hyvin kekkeriille. Mutta huam. obs. On siinä paljo kaiken maailman flavonoiria ja muita hyviä aineksia, jotta eikö se korvaa sen sokurin tuaman "pahennuksen"?

Ja tarina jatkuu niin ku ostoskanavalla. "Eikä tässä vielä kaikki!" Sain tältä aroniapuskat omistavalta ystävääseltäni hyytelörisetin, jonka se taas pualestansa saanu omalta ystävääseltänsä. Mä vähä tuunasin tätäki reseptiä sillä vaniljalla, mutta muuten nouratin tarkasti ohojesta:

- Keitä Aroniat mehuksi. Marjoja ei saa yhtään painella, muuten hyytelöstä tulee sameaa. (En muuten painellu)
- Hyytelö keitetään valmiista mehusta aina litra kerrallaan. Annoksen tuplaaminen ei onnistu. (Tätä me ihimettelimmä, mutta mä olin kuuliaanen täski kohtaa, enkä alakanu konstaalemaha mitää omiani)
- Mehulitra saa kiehua hiljalleen 5-10 minuuttia, jonka jälkeen kattilaan lisätään 9 dl hillosokeria.
- Keitä 10-15 minuuttia ja purkita kuumennettuihin lasipurkkeihin.
- Tuas ennen purkitusta mä alakasin rankaksi ja panin sitä vaniljatankua taas myllystä sekahan.

Hyytelön voi pakastaa.



Tuas noon ny sitte, hyytelö ja mehu viäretysten. Leimasin tullaasen tagin hyytelöpurkin viärehen ja meinaan viärä sen anopille maistiaasta. Tairan viärä purkin mehuaki, niin saa seki pitää kekkerit.

Niin ja jos olit tarkkaavaanen lukija niin varmaha havaattit jotta aluus mainittin siitä moskien uurelleen käytöstä. Tämän vinkin sain siltä ensimmääseltä ystävääseltä jokoli sitä mehuaki keittäny. Tein vispipuuron. Tuala se viälä seisoo hellalla, meinaan sen aamulla viä vatkata. Ny en viitti ku aa, sei oo viä tarpeheksi jähtyny ja pee, mukulat nukkuu. Ja kohta nukun mäki. Hyvää yätä ja muutaman minuutin päästä alakavaa uutta viikkua!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva ku kävit ja viälä kivee jos jätät puukstaavis! :)
Kiitos kommentiista!